Home | Actueel | De evolutie van Blockchain

Actueel


 

De evolutie van Blockchain

27 oktober 2018


Het valt me op dat er veel criticasters zijn van Blockchaintechnologie. Sommige inhoudelijke kritieken op eigenschappen van deze technologie snijden hout. Maar er wordt ook, naar mijn idee, te vaak een sneer gegeven die op emotie of onwetendheid berust. De emotie wordt aangewakkerd door de hype die Blockchain veroorzaakt heeft. Het lijkt erop dat de kritiek meer gericht is tegen de hype dan tegen de tekortkomingen. Er worden meestal argumenten aangedragen die van toepassing zijn op de eerste (en soms tweede) generatie Blockchain. We kennen ze allemaal: Blockchain is een veredelde spreadsheet, het vreet energie, het is niet schaalbar, te traag, te duur enzovoorts.

Er zijn inmiddels veel ontwikkelingen die deze tekortkomingen het hoofd geboden hebben. Met name de 3e en 4e generatie Blockchains bieden interessante voordelen. Laten we de generaties op een rij zetten en kort beschrijven hoe deze technologie zich richting volwassenhei ontwikkelt.

1e generatie

De 1e generatie Blockchain kennen de meeste mensen. De Bitcoin is hier het bekendste voorbeeld van. Deze generatie is opgezet om financiële transacties mogelijk te maken zonder tussenkomst van een centrale macht.  De manier van valideren van gegevens (proof of work) en het minen van nieuwe bitcoins (of andere cryptovaluta), maken dat deze technologie relatief langzaam is en veel rekenkracht (dus veel energie) kost. Daarnaast is het lastig om intelligentie binnen deze blokchain te gebruiken, zoals het aanleggen van een nieuw budget voor nieuwe betalingen op basis van transactiegegevens.

2e generatie

Het gebrek aan intelligentie in de eerste generatie is de reden waarom Ethereum in het leven is geroepen (2e generatie Blockchain). Een decentrale applicatie die middels een vastgelegde (en dus niet meer te veranderen) codering bepaalt wat er met te registreren gegevens moet gebeuren. Dit wordt ook wel een Smart Contract genoemd. Deze Smart Contracts maken deze technologie heel interessant, omdat het de deur opent naar mogelijkheden voor het ontwikkelen van toepassingen. Denk aan het toekennen van schadeclaims door verzekeringsmaatschappijen of een volledig geautomatiseerde crowdfunding.

Net zoals de 1e generatie heeft ook deze 2e generatie moeite met schaalbaarheid en energieconsumptie. De 2e generatie is wel een stuk sneller (15 seconden versus 10 minuten). 

3e generatie

De 3e generatie lost de problemen rondom schaalbaarheid en in energieconsumptie op. IOTA is een goed voorbeeld van deze generatie. IOTA is ontworpen voor het Internet of Things (IOT), de A staat voor Apocalypse. IOTA is hiermee eigenlijk de Blockchaintechnologie ontgroeid en overgegaan in Tangle-technologie. Het grote verschil is dat het minen van cryptovaluta is vervangen door de gebruikers / apparaten die gebruik maken van het netwerk. Je verifieert eigenlijk zelf de transactie en alleen daar betaal je voor. Ideaal dus voor kleine transacties zoals een snoepautomaat, die op basis van zijn eigen voorraad uit eigen beweging een bestelling plaatst. Daarbij kunnen er veel transacties plaatsvinden in een fractie van een seconde. De 3e generatie is dus schaalbaar, goedkoop en zeer energie-efficiënt. 

4e generatie

Inmiddels dient zich een nieuwe generatie aan. Deze laat zich het beste omschrijven als een relationeel opgezet gedistribueerd decentraal netwerk. De validatie gebeurt door “proof of integrity”, kort gezegd een cryptografisch bewijs van de integriteit.

Deze technologie is in staat om gegevens relationeel te kunnen opslaan. Anders dus dan de voorgaande generaties waar eenvoudige ketens van gegevens werden gebruikt. We zijn dus nu in staat om een relatie te leggen met eerdere transacties en daar vervolgens op te acteren. Net zoals nu gebeurt in een relationele database. Daarnaast is de transactiesnelheid (0.2 seconden) en de schaalbaarheid (tot 64.000 tps) ongekend. Ook kunnen biometrische middelen worden ingezet voor beveiligde autorisatie. Deze technologie claimt bovendien geen ecologische voetafdruk achter te laten. Multiversum maakt bijvoorbeeld gebruik van deze technologie.

Conclusie

Kritiek op nieuwe ontwikkelingen is waardevol, omdat het investeringen en daarmee vooruitgang stimuleert. Het is wel van belang dat criticasters niet "blijven hangen" in dezelfde kritiek als de grootste knelpunten in de technologie inmiddels zijn opgelost. Dit vertraagt namelijk de adoptie en daarmee de doorontwikkeling. 

Uitnodiging

Mag ik u ook uitnodigen om mee te denken over de vele toepassingsmogelijkheden die  innovatie voor ons gebracht heeft? U heeft vast ideeën genoeg.

Op 13 November, tijdens de Dag van de Digitale Duurzaamheid, nemen wij u mee in de ontwikkelingen van deze 4 generaties en gaan we graag met u in gesprek over de meerwaarde van Blockchaintechnologie. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. U kunt u aanmelden op onze website via onderstaande link.

Dag van de Digitale Duurzaamheid 2018

Wij bieden ook incompany sessies aan om directies en management bij de praten over de ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden van Blockchain. Als u belanstelling heeft kunt een email sturen naar Edwin Boender - partner bij de eSpecialisten en auteur van dit artikel: edwin.boender@especialisten.nl.