Home | Actueel | "Do you trust this computer?"

Actueel


 

"Do you trust this computer?"

28 mei 2018Steeds vaker verzorgen we meet-ups, workshops, masterclasses, presentaties en games over Blockchaintechnologie. We merken dat de honger naar informatie hierover enorm is, maar ook dat de behoefte naar diepgang verschilt per persoon en per organisatie.

Veel mensen laten zich voor de eerste keer meenemen in de wereld van nieuwe technologische ontwikkelingen, waar Blockchain er een van is. Nieuwe technologische ontwikkelingen - die onlangs ook in een documentaire door Elon Musk zijn aangeprezen - passeren de revue. De documentaire “Do you trust this computer?” gemaakt door Chris Paine laat de verstrekkende gevolgen zien van met name kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI.) en robotisering. Vanzelfsprekend staan we tijdens onze sessies stil bij deze ontwikkelingen en gaan we met de deelnemers de dialoog aan over de impact op de samenleving.

 

In de documentaire wordt helaas weinig tot geen aandacht geschonken aan Blockchaintechnologie. Anders dan AI, lijkt Blockchaintechnologie op het eerste gezicht onschuldiger. We zien nog niet zo snel een Blockchain een autonoom bestaan leiden. Aan de andere kant, stel je eens voor dat Blockchaintechnologie als input gebruikt zou worden door AI? Onveranderde en door Smart Contracts gegenereerde kwalitatief hoogstaande informatie lijkt goud waard om als big data geanalyseerd te worden. AI zou deze geanalyseerde en verrijkte informatie weer kunnen aanbieden voor andere AI systemen. Al snel wordt deze data niet meer leesbaar voor mensen met alle gevolgen van dien.

De behoefte aan diepgang waar we eerder aan refereerden komt nu om de hoek kijken. Niet alleen voor het laatste voorbeeld, maar ook dichtbij huis. Hoe gaan we om met technologische ontwikkelingen in relatie tot de ontwikkeling van onze organisatie. Wat betekent het voor de relatie en informatie-uitwisseling met onze klanten, leveranciers en ketenpartners? Deze vragen zouden nu meer dan ooit hoog op de bestuurlijke agenda moeten staan. Technologische vooruitgang moet omarmd worden als voortkomt uit de strategie van de organisatie en ingezet kan worden in het voordeel van alle betrokkenen. 

Terugkomend op Blockchaintechnologie: gegevens hoeven niet meer beheerd te worden door heersende instanties/afdelingen. De technologie biedt het automatisch en autonoom gedistribueerd aan. We hebben geen goedkeuring meer nodig, we weten al dat het wel of niet mag/kan. Nu moeten we alleen nog leren omgaan met deze paradigmaverschuiving.

 Geïnteresseerd in een Blockchainsessie? Neem gerust contact met ons op!