Wij bieden maandelijks nieuwe webinars gebaseerd op de laatste technologie.

Deelname is volledig gratis.

Interesse? Kijk dan snel verder en schrijf je in!

Elastic kennissessie en workshop


Wegens succes geprolongeerd!

Kennissessie datagedreven sturing met Elastic.

Op 30 januari vond de eerste Elastic kennissessie plaats. Vanwege de vele vragen die we krijgen op het gebied van data science en datagedreven sturing organiseren we een tweede kennissessie. De tweede sessie inclusief lunch vindt plaats op dinsdag 2 juli van 9.30 tot 13.00 uur bij de Eenhoorn in Amersfoort.

eSpecialisten werkt nauw samen met PuurData en Elastic om organisaties te helpen hun data gestructureerd en in samenhang te ontsluiten en beter inzicht te krijgen. Hierdoor bent u in staat analyses te maken die uw informatievoorziening aanzienlijk verbeteren. De software die Elastic hiervoor heeft ontwikkeld is Open Source en maakt onder andere gebruik van Artificial Intelligence.

Deze sessie is bestemd voor medewerkers van overheidsorganisaties en beperkt tot 20 deelnemers om de kwaliteit en interactie te kunnen waarborgen.

Uw eigen case aandragen

Voor deze sessie kunt u zelf een case indienen die volgens u geschikt is om op te pakken met data science. We nemen dan contact met u op om het vraagstuk op te pakken met Elastic, zodat we de case tijdens de kennissessie kunnen presenteren en delen met uw collega's. Als u dit wilt kunt u dat eenvoudig aangeven via het webformulier onderaan deze pagina. Daarnaast presenteren we zelf drie praktijkcases, die hieronder op hoofdlijnen zijn weergegeven. 

Slim en nauwkeurig zoeken

Iedereen kan zoeken in data. Het genereren van de juiste zoekresultaten is echter veel lastiger! Via Elastic - een generieke oplossing die toepasbaar is binnen iedere ICT-omgeving - is het mogelijk om grote hoeveelheden data te doorzoeken en alle relevante resultaten overzichtelijk te presenteren. Daarbij worden milliseconden alle resultaten getoond waarvoor men geautoriseerd is. De data kan verzameld worden uit all beschikbare bronnen. Denk bijvoorbeeld aan CMS'en, KCC systemen, Raadsverslagen, openbare publicaties en (soms al uitgefaseerde) DMS-systemen. Elastic zoekt daarbij in alle bronnen tegelijk.

Case 1 - WOZ object signalering

Door gebruik te maken van data uit verschillende bronnen van onder meer basisregistraties en vakapplicaties is het bijvoorbeeld mogelijk om de capaciteit van toezicht en handhaving efficiënter in te zetten. Zo is het mogelijk om een geografisch overzicht te genereren met daarop de WOZ objecten geplot die voor controle in aanmerking komen inclusief prioritering (rood is prio hoog). Zo kan toezicht en handhaving gerichter te werk gaan met een hogere slagingskans.

  photo 2019 06 14 12.16.28  

 

Case 2 - Gemeente Den Haag: landelijke informatiebronnen bevragen

De Gemeente Den Haag heeft zich als doel gesteld om landelijke informatiebronnen direct te gaan bevragen, in plaats van lokale kopieën van deze data bij te blijven houden. Hiervoor gaat gebruik gemaakt worden van centrale API's die nu in ontwikkeling zijn.

Om aan de wettelijke eisen inzake registratie van inzage in persoonsgegevens te voldoen moet hier een hoog-beschikbare en schaalbare oplossing voor logging aan gekoppeld worden. Er is voor gekozen om dit te implementeren met behulp van een Elastic Software.

Case 3 - eMail archivering

Als organisaties hun (oude) eMails archiveren zijn deze meestal niet of moeilijk te doorzoeken. De toegankelijkheid laat behoorlijk te wensen over. Met de inzet van Elastic - bijvoorbeeld in combinatie met een DSP - worden de eMails automatisch voorzien van alle benodigde data kenmerken. Hierdoor zijn ze ook na archivering eenvoudig terug te vinden. Uw oude archief is daarmee in een keer goed toegankelijk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe dit proces en de koppeling met een DMS verlopen.

Case 4 - uw praktijkcase!

U heeft de mogelijkheid om uw eigen case aan te dragen. Wij bereiden het voor en laten u en uw collega's zien hoe u eenvoudig aan de slag kunt met datagedreven sturing.

Aanmelden

Via het formulier onderaan deze pagina kunt u zich eenvoudig inschrijven voor deze Kennissessie. Wij sturen u dan een bevestiging en factuur (graag het e-mailadres voor de factuur en eventueel een opdrachtnummer / routecode toevoegen). De kosten zijn 150 Euro per deelnemer exclusief btw.

Onderstaande informatie kan worden gebruikt voor het aanmaken van een opdrachtnummer / routecode. 

Bedrijfsnaam eSpecialisten b.v.
Adres Jan Tinbergenstraat 350
Postcode en plaats 7559 ST Hengelo 
Telefoonnummer  +31 74 750 14 84 
Kamer van koophandel nummer  61086711
BTW nummer  NL8541.99.536.B01
IBAN  NL42 RABO 0188 6575 09
BIC RABONL2U

 


Elastic - het jongste Nederlandse techsucces

Het Amsterdamse Elastic, opgericht in 2012, verovert zijn plek in een wereld die draait op data. Het softwarebedrijfmaakt zoektechnologie, Elasticsearch, die door grote hoeveelheden gegevens kan spitten. Zelfs al zijn die data verspreid over honderden servers, in de cloud.

Zonder al te technisch te worden zou je Elastic een zakelijke variant van Google kunnen noemen. Waar Google webpagina’s indexeert en snel oplepelt als je wat zoektermen intikt, grasduint Elastic door databergen van honderden terabytes. Zo kun je financiële transacties, netwerkdata of klantengegevens analyseren.

Bronnen: Volkskrant 7 oktober 2018 en NRC 7 oktober 2016.

Toegang tot data

De herkomst van informatie kent steeds meer verschillende soorten digitale bronnen. Denk aan (silo)applicaties, database, online formulieren, externe bronnen, enzovoorts. De informatie wordt vaak in verschillende formaten aangeleverd en op verschillende plekken opgeslagen. Dagelijks gaat er veel tijd verloren aan het vinden van informatie, documenten en het leveren van bewijs omtrent betrouwbaarheid van deze gegevens. Elastic maakt alle data eenvoudig en gestructureerd toegankelijk!

Enorme hoeveelheid data

De hoeveelheid digitale informatie en de diversiteit ervan zal in de komende jaren exponentieel toenemen. De overheid, burgers en bedrijven streven ernaar om informatie ook zoveel mogelijk digitaal uit te wisselen. Op dit moment zien we al dat informatie moeilijker toegankelijk wordt en ook de hoeveelheid data begint een probleem te worden. Hoe krijgt u de juiste context uit al die data betrouwbaar boven water? En wat zegt die u informatie u?

Voldoen aan wetgeving

Uit alle informatie die we opgeslagen hebben zouden we in staat moeten zijn om met één druk op de knop relevante persoonsgegeven te tonen. Dan moeten we daarbij ook het bovenliggende proces niet over het hoofd zien. Immers welk proces lag ten grondslag aan de totstandkoming van de betreffende data? En wie mag deze data inzien en gebruiken? Daarnaast komt er nieuwe regel- en wetgeving op ons af. Denk aan de Wet open overheid, de Omgevingswet / DSO en de Wet digitale overheid. Heeft u de toegang (voor burgers) en beveiliging van al uw verschillende databronnen al op orde?

Duurzaam toegankelijk

Hoe zorgt u ervoor dat informatie voor langere tijd bewaard en toegankelijk blijft? Voor welke informatie in uw organisatie geldt dat? Met Elastic is het mogelijk om uw data automatisch te kwalificeren en ook automatisch duurzaam toegankelijk te maken.

Sturen op data

Het is belangrijk te weten welke (interne en externe) data gebruikt kan worden om strategische keuzes te maken. Met Elastic is het mogelijk om op basis van uw KPI’s en uw data geautomatiseerd suggesties te krijgen die u helpen deze keuzes te maken. Op deze wijze maakt u van uw moeilijk toegankelijke data direct in te zetten stuurinformatie.

Over dit agenda-item