eAnonimiseren: veilig, snel en nauwkeurig!

Het handmatig anonimiseren van documenten is een arbeidsintensief en foutgevoelig proces.
Daarom bieden we eAnonimiseren aan om het anonimiseren geautomatiseerd te laten verlopen.
Dit is niet alleen 90% sneller en efficiënter dan handmatig anonimiseren, maar ook veel nauwkeuriger!

Home | Anonimiseren | Introductie

Hoe werkt eAnonimiseren?

eAnonimiseren is gebaseerd op taaltechnologie (Nederlandstalig) en nu beschikbaar na vele jaren van onderzoek, ervaring en doorontwikkeling. Er wordt een “reading robot” ingezet om de menselijke taal te interpreteren. Net als een medewerker ontwikkelt de robot zich voortdurend en doet domeinkennis op. Hoe meer de robot zich met uw hulp ontwikkelt, hoe minder controlewerk er nodig is.

eAnonimiseren werkt zowel op basis van inhoud als samenhang. eAnonimiseren is daarmee de meest geavanceerde, efficiënte en effectieve oplossing die op dit moment in de markt beschikbaar is. De intelligente software is ook in te zetten voor andere toepassingen dan anonimiseren. De robot heeft ook geleerd om te helpen bij het classificeren en metadateren van documenten (conform TMLO). De inzet van eAnonimiseren in uw organisatie is eenvoudig in te voeren en uitermate gebruikersvriendelijk. Uitgebreide trainingen zijn niet nodig.

In tegenstelling tot andere toepassingen werken wij niet met sjablonen of regels. Onze intelligente software "zoekt" dus niet op vaste plekken of volgens vaste regels. Onze software vindt de privacygevoelige gegevens in ieder willekeurig document op iedere willekeurige plek. Dit voorkomt dat u onnodige tijd besteedt aan het maken of aanpassen van sjablonen voor de vele verschillende documenten binnen uw organisatie! Als u verder bedenkt dat u binnen 1 dag kunt starten en we geen kosten in rekening brengen voor het aantal gebruikers (fair use) is de keuze snel gemaakt!

Nieuw: eAnonimiseren via SharePoint en OneDrive

Het is nu ook mogelijk om eAnonimiseren te gebruiken via onze SharePoint omgeving. Met uw eigen browser logt u in met uw eigen Microsoft account op onze omgeving. Vervolgens ziet u de “Input map” klaarstaan en kunt u direct beginnen. Mocht u ook gebruik maken van OneDrive, dan volstaat slechts het “synchroniseren” in SharePoint. Op deze manier hoeft u alleen de documenten in het betreffende mapje in uw OneDrive te plaatsen.

Met uw eigen Adobe Reader eAnonimiseert u vervolgens de documenten die vanzelf verschijnen in “Te Controleren map”. Er is geen extra software nodig. U werkt alleen met Adobe Reader: laagdrempeliger kan het niet!

Proefabonnement

Het is nu mogelijk om via een proefabonnement zelf ervaring op te doen met eAnonimiseren. Als het bevalt kunt u het eAnonimiseren daarna bovendien direct in productie nemen. Als u niet verder wilt gaan zit u uiteraard nergens aan vast. Aanmelden voor het proefabonnement kan via onderstaande button.

Aanmelden proefabonnement

Wat levert eAnonimiseren u op?

Met eAnonimiseren worden persoons- en adresgegevens, handtekeningen, rekening- en telefoonnummers automatisch herkend en geanonimiseerd. Na een eventuele controle en goedkeuring worden de documenten direct beschikbaar gesteld in PDF/A formaat en zijn daarmee geschikt voor directe publicatie. Dat biedt grote voordelen:

 • Een hoge mate van efficiëntie en nauwkeurigheid (98% is haalbaar).
 • Documenten kunnen sneller beschikbaar worden gesteld aan belanghebbenden.
 • De intelligente software herkent dezelfde privacygevoelige informatie als een getrainde medewerker.
 • De software doet het werk, medewerkers kunnen zich beperken tot interactie met de software.
 • Er kan worden gewerkt met zogenaamde "white lists" (nooit anonimiseren) en "black lists" (altijd anonimiseren).
 • Privacygevoelige gegevens zijn voorzien van een zwarte balk en zijn daadwerkelijk verdwenen (eAnonimiseren is onomkeerbaar).
 • Het werkt met bijna alle documentsoorten (waaronder bouwtekeningen) ongeacht de omvang van de bestanden.
 • eAnonimiseren is zowel als SaaS oplossing als “On Premise” beschikbaar.
 • Via onze REST API's is eAnonimiseren eenvoudig te koppelen met bijvoorbeeld uw zaaksysteem en scanoplossing.
 • Naast anonimiseren is pseudonimiseren ook mogelijk, waardoor de samenhang en leesbaarheid vergroot worden.

Voldoet aan wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving (Wob, Woo, AVG) verplichten overheidsorganisaties tot transparante, actieve openbaarmaking met behoud van privacy. Dit vereist niet alleen nieuwe manieren van werken, maar ook de inzet van nieuwe, innovatieve IT-oplossingen. U dient als organisatie zo mogelijk nog zorgvuldiger om te gaan met persoonsgegevens. Als u documenten met anderen deelt of publiceert moet u ervoor zorgen dat de persoonsinformatie in deze documenten niet te herleiden is naar individuele personen. eAnonimiseren zorgt dat u hieraan kunt voldoen.

eAnonimiseren is veilig

Wij hechten grote waarde aan veiligheid en privacy. We hebben onderstaande maatregelen getroffen om daaraan te kunnen voldoen.

 • Uitvoering gebeurt op basis van ISO 27001 certificering en is conform de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).
 • Uw gegevens worden via een TLS 1.2 verbinding aangeleverd.
 • De gegevens worden verwerkt in een Nederlands Datacenter met ISO 27001:2013 / NEN 7510:2011 / ISO 9001:2015 certificatie.
 • eAnonimiseren werkt volgens het "fire and forget" principe: direct na verwerking wordt uw data vernietigd.
 • We kunnen koppelen met ADFS, waardoor "single sign on" mogelijk is.
 • Tweefactor authenticatie is mogelijk om veilige toegang nog verder te verbeteren.
 • Bij het ontwerp van eAnonimiseren is gekozen voor Privacy by Design.
 • De software wordt naast overheidsinstellingen onder andere ingezet bij grote institutionele banken en is meerdere keren succesvol aan audits onderworpen.